Obezite ve gebelik

Obezite nedir?

Aşırı kilolu olmak vücut kitle endeksinin(BMI-body mass index) 25-29.9 arası olasıyken ,obezite BMI ‘ım 30 ve üstü olması olarak tanımlanır. Obezite 3 kategoride derecelendirilir:

Düşük riskli: BMI 30-34.9

Orta riskli: BMI 35-39.9

Yüksek riskli: BMI 40 ve üstü

Kendi vücut kitle endeksinizi buradan hesaplayabilirsiniz.

Gebelikte obez olmanın sağlık açısından riskleri nelerdir?

Gebelikte obezite sizi pek cok ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya bırakabilir:

Gestasyonel diabet: İlk kez gebelikte tanı konan diabettir.Bu durum sezaryen olma olasılığını arttıran bir durumdur..Gebelik diabeti olan kadınların ilerde şeker hastası olma olasılığı diğer kadınlara göre daha yüksektir ve aynı risk çocuklarında da mevcuttur.Obez kadınlarda gestasyonel diabet taraması gebeliğin erken dönemlerinde yapılabildiği gibi daha geç dönemlerde de yapılabilir.

Preeklampsi: Gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen, aslında bozulmuş kan basıncıyla ilgili olan bu durum gebelik ya da gebelik sonrasında görülebilir.Annenin tüm vücudunu etkileyebilen özellikle böbrek ve karaciğerde yıkıcı etkileri olabilen ciddi bir hastalıktır. Preeklampside nöbet geçirme durumu olursa bu durum Eklampsi adını alır ve nadir de olsa felçlere sebep olur. Acil bir durum olduğundan komplikasyonlardan korunmak amacıyla hemen müdahale ve bebeğin doğurtulması tedavide önemlidir.

Uyku apnesi: Uyku sırasında kişinin nefesinin kısa periodlarda durması durumudur ve obezite ile ilişkilidir. Gebelikteki uyku apnesi sadece yorgunluk ve halsizliğe sebep olmakla kalmayıp yüksek tansiyon , preeklampsi, eklampsi ve de kalp ve akciğer bozukluklar riskini de arttırır.

Gebelikte obez olmak olmak bebeğimde bir risk oluşturur mu?

Gebelik sırasında obez olmanın bebeğe etkilerini aşağıdaki gibi sınıflayabiliriz:

  •  Gebelik kayıpları: obez kadınlarda düşük yapma riski normal kadınlara göre daha yüksektir.
  • Doğum defektleri: Obez kadınların kalp defekti,nöral tüp defekti gibi bazım doğumsal anomalilere sahip olan bebek doğurma ihtimali daha yüksektir.
  • Tanı testlerinde problemler: Vücuttaki yağ oranının yüksek olması ultrason sırasında bebekteki görüntüleme kalitesini bozduğundan bazı problemlerin tanısında yetersizliklere neden olur. Doğum esnasında bebeğin kalp atışlarının takip edilmesi bile zorlaşır.
  • Makrozomi: Bebeğin normalden iri olmasıdır.Bu da doğum sırasında zorluklara neden olabilir,buna omuz takılması,annede derin yırtıklar örnek verilebilir.Bunlardan kaçınmak amacıyla da sezaryen ile doğum oranları artar. İri bebekler ileride de birer obez adayı olurlar.
  • Erken doğum: 37 haftadan önceki doğumlardır. Obezite ile ilişkili olan preeklampsi gibi ciddi durumlar erken doğuma neden olacağından bebekte erken ve geç dönemde sağlık sorunlarına yol açabilir.
  • Ölü doğum: Vücut kitle endeksi yüksek kadınlarda ölü doğum oranı daha yüksektir.

Aşırı kilolu yada obez kadınlar gebelik öncesi kilo vermeli midir?

Gebelikten önce fazla kiloların verilmesi obezitenin risklerinden korunmak için en iyi yöntemdir.Mevcut kilonuzdaki % 5-7 lik bir azalma bile genel sağlığınızda önemli bir düzelme ve gebelik kalitenizde ciddi artışa sebep olur.

En doğru şekilde nasıl kilo verebilirim?

Kilo vermedeki esas amaç aldığınız kalori miktarından daha çoğunu harcamaktır.Bunu da düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme ile başarabilirsiniz. Uygun sağlıklı beslenme programı için beslenme uzmanına yönlendirerek bunu başlatıyoruz.Fiziksel aktiviteyi arttırmak da kilo vermede önemlidir.Haifi yoğunlukta egzersizlerin 60dk yapılması(yürüyüş,bisiklete binme,vs) veya orta yoğunluktaki egzersizlerin(yüzme, hafif koşu,vs) 30 dk yapılması başlangıç için uygundur. Bu süreleri tek seferde yapmanız zorunlu değildir,gün içinde parça parça da yapılabilir( örn. Günde 3 kere 20 dk lık yürüyüşler)

Kilo verdiren ilaçlarla gebelik öncesi kilo verebilir miyim?

Beslenme alışanlıkları değişimi ,egzersizlere rağmen hala vücut kitle endeksiniz 30 un üzerinde ise ve herhangi ciddi bir kalp hastalığınız yada şeker hastalığınız yoksa bu ilaçlar denenebilir. Gebelik bekleyenler ve gebeler bu tür ilaçları asla kullanmamalıdır.

Cerrahi müdahalelerle gebelik öncesi kilo verebili miyim?

Morbid obez hastalarda(BMI>40) yada fazla kiloların ciddi sağlık problemleri oluşturduğu obez hastalarda bariatrik cerrahi ameliyatlar seçenek olarak sunulabilir.Ancak bu ameliyatları geçiren hastaların ani kilo kaybetmesi ile değişen metabolizmaları nedeniyle 12-24 ay gebe kalmamaları gerekir.Bu dönem boyunca doğum kontrol yöntemleri kullanılmalı.

Peki obez olarak yine de sağlıklı bir gebelik geçirebilir miyim?

Riskleri olmasına rağmen dikkatli kilo takibi , sağlıklı beslenme, uygun egzersiz programı ve düzenli gebelik takipleri ve doğum şartları da göz önünde bulundurularak sağlıklı gebelik mümkündür.

Gebelikte öğünlerimi nasıl sağlıklı hale getirebilirim?

Gebelikt sağlıklı beslenme ve sağlıklı kiloda olmak en az bebeğinizin sağlığı kadar önemlidir. İkinci ve üçüncü trimestrlarda (24.haftadan sonra) gebe bir kadın her gün ekstra 300 kaloriye ihtiyaç duyar.Bu da basit bir örnekle 1 bardak süt ve yarım sandviçe eşdeğerdir.

Gebelikte ne kadar egzersiz yapmalıyım?

Eğer daha önce spor geçmişiniz yoksa gebelikte başlamak için bize danışmalısınız.Başlangıçta 5 dakika başlanacak egzersiz süreleri her hafta 5 dakika arttırılır..Hedefimiz haftanın çoğu gününde 30 dk spor yapabilmek.Spora yeni başlayanlar için yürüyüşveya yüzme iyi bir seçenektir.Su sizi kaldırarak eklemlerinize baskıyı azaltır; sakatlanma riskini en aza indirir.Aynı zamanda vücut ısınızın cok yükselmesini engeller.

Gebelikte kilo takibim nasıl olmalı?

Kilonuz her prenatal takibinizde bakılacaktır.Aynı zamanda bebeğin büyümesi de takip edilecektir.Eğer kilo artışınız az ancak bebek gelişimi iyi ise ekstra kilo alınmasına gerek yoktur.Ama bebek gelişimini yavaşlatan bir durum söz konusu ise beslenme ve egzersiz düzeni tekrar gözden geçirilir.

Doğumdan sonra kilomu nasıl ayarlayabilirim?

Bu konuda sağlıklı beslenme ve egzersiz düzeninizin yanında bebeğinizde etkili olacaktır .Bir yıl boyunca devam etmenizi önerdiğimiz emzirmenin kendisi de doğum sonrası dönemde eski kilonuza ulaşmanıza yardım edecektir.Emziren kadınların emzirmeyenlere göre en az birkaç ay önce eski kilolarına ulaştığı araştırmalarda da görülmüştür.

Başka sorularınız için bize ulaşabilirsiniz.